Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затвор заплашва организаторката на протестите срещу абортите в Полша


Кадър от протеста на 27 януари срещу забраната на абортите в Полша
Кадър от протеста на 27 януари срещу забраната на абортите в Полша

На водача на полската НПО "Национална стачка на жените", която оглави протестите срещу затягането на условията за извършване на аборти в Полша, са повдигнати наказателни обвинения. Това съобщи в четвъртък ДПА, позовавайки се на информация от варшавската прокуратура.

Марта Л. е обвинена в оскърбяване на полицай по време на демонстрация и създаване на риск от заразяване на хора чрез уличен протест. Обвиненията срещу нея са повдигнати на основание, че в радио интервю публично е подкрепила закононарушения като вандализиране на сгради и прекъсване на религиозни служби от някои протестиращи.

Ако бъде призната за виновна по тези обвинения полското законодателство предвижда до осем години затвор.

В края на януари хиляди поляци излязоха на протест срещу съдебно решение, което на практика забранява абортите в Полша. Съдът взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода, включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания, са незаконни. Това са сред причините за почти всички 1100 аборта в Полша, направени през 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG