Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е готова да прекъсне връзките си с ЕС заради заплахата от нови санкции


Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров

Русия изрази готовност да прекъсне връзките си с Европейския съюз (ЕС) заради заплахата от нови санкции, съобщи Ройтерс. Отношенията между Москва и Запада са напрегнати заради ареста на опозиционния лидер Алексей Навални, който на 2 февруари беше осъден на 3 и половина години лишаване от свобода.

Кремъл заяви, че може да ограничи отношенията си с Брюксел, ако ЕС наложи нови санкции, с които може да застраши руската икономика. Това предупреди в петък руският външен министър Сергей Лавров.

"Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да сме готови за това. Ако искаш мир, приготви се за война", коментира първият дипломат на Русия, цитиран от Ройтерс.

Междувременно европейски дипломати коментираха пред агенцията, че новите санкции срещу Москва могат да бъдат обявени до седмици. Сред ограниченията, които Брюксел може да наложи, са забрани за пътуване и замразяване на авоарите на съмишленици на руския президент Владимир Путин.

Алексей Навални беше арестуван на 17 януари заради нарушаване на условията на стара условна присъда по време на престоя си в Германия. Той беше там, за да се лекува след отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичок. За опита за убийство опозиционерът обвинява руския президент Владимир Путин. От своя страна Кремъл обяви покушението за „инсценировка“ на Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG