Връзки за достъпност

Извънредни новини

Независима комисия ще разследва щурма на Капитолия


Нанси Пелоси
Нанси Пелоси

Конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, за да разследва щурма на Капитолия миналия месец. Това съобщи председателят на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси в писмо до своите съпартийци, предаде Асошиейтед прес.

На 6 януари стотици поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп разкъсаха загражденията и полицейския кордон и нахлуха в сградата на американския парламент, чупейки врати и прозорци.

В писмото на Пелоси пише, че специалната комисия ще разследва и докладва за фактите и причините за "вътрешната терористична атака на 6 януари 2021 г. срещу комплекса на Капитолия и във връзка с вмешателството в мирното предаване на властта".

Камарата на представителите ще осигури и допълнителна средства за повишаване на сигурността на Конгреса.

Нахлуването в Капитолия стана причина за втората процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Демократите го смятат за виновен за подтикване на своите поддръжници към насилие. Процедурата приключи на 13 февруари с гласуване в Сената, с което бившият президент беше оправдан по обвиненията за подбуждане на тълпата към нападение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG