Връзки за достъпност

Извънредни новини

Официални документи уличават властите в Чечня в десетки екзекуции на мъже


Лидерът на Чечня Рамзан Кедиров
Лидерът на Чечня Рамзан Кедиров

Руското издание Новая Газета публикува официални документи, за които твърди, че са доказателство за десетки екзекуции, извършени от властите в Чечня. Става въпрос за разследване, свързано с убийството на 27 мъже, което за първи път беше публикувано още през 2017 г.

Преди четири години от Новая Газета разказаха за задържането на мъжете в операции в целия регион, започнали още през 2016 г. Според тогавашните данни в нито един момент те не са били официално задържани от властите.

Изданието още тогава предостави на разследващите в Чечня имената на 27-те мъже, заедно с още трима други, които според журналистите са избити от полицията в кампания срещу гей хората в региона.

Хореография на доклад. Как танцът помага на ЛГБТ в Чечня
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Сега от изданието съобщават, че са се добрали до документи от чеченското вътрешно министерство, които доказват, че много от екзекутираните мъже са били задържани от полицията.

Журналистите отхвърлят и заключенията на разследващите, че двама от смятаните за убити са живи. Оказва се, че това са братя на двама от екзекутираните.

Новая Газета разкрива също, че част от задържаните през януари 2017 г. мъже са били заставяни от местните власти да “се закълнат във вярност към Ислямска държава“ пред камери. По-късно са били принуждавани да се отрекат от терористичната организация. Според изданието тези видеа са били използвани за обявяването на мъжете за терористи.

Властите в Чечня продължават да отричат за извършването на арести. Разследващите откриха само, че четирима от всички 27 мъже са починали. Те отказаха да разследват данните, предоставени от Новая Газета през 2017 г.

Регионът в Северен Кавказ е контролиран от подкрепяния от Кремъл Рамзан Кедиров. Властите многократно са обвинявани в сериозни нарушение на човешките права, сред които попадат отвличания, изтезания и убийства.

Да дадеш лицето си назаем
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG