Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската прокуратура поиска 950 хиляди рубли глоба за Навални по поредното дело срещу опозиционера


Държавното обвинение в Русия поиска глоба от 950 000 рубли за Алексей Навални, който е обвинен в клевета спрямо ветеран от Втората световна война, съобщиха световните агенции.

"Моля съда да признае Навални за виновен и да го накаже с глоба в размер на 950 000 рубли" (около 10600 евро), каза помощник-прокурорът Екатерина Фролова.

Навални е обвинен в разпространение на "лъжлива" и "обидна" информация за ветерана Игнат Артеменко. Ветеранът е защитил през лятото в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

На предишното заседание критикът на Кремъл отказа да се признае за виновен и каза, че не познава Артеменко. Опозиционерът нарече участниците в този клип "позор за нацията" и "предатели", а обвиненията - “политически гонения”.

Адвокатът на опозиционера Олга Михайлова нарече обвиненията срещу Навални “невероятни и произволни”.

Решението се очаква на 20 февруари. По време на процеса опозиционерът отново размени остри реплики с обвинението и съдията, като ги разкритикува заради тяхната пристрастност и подчинение на властта, отбелязва АФП.

Очаква се да бъде гледан и апелативен иск, внесен от Навални, който оспорва глоба от 3,3 милиона рубли (37 000 евро) в полза на предприятие от хранително-вкусовата промишленост, наложена по друго дело за морални щети. През 2018 г. Навални обвини тази компания, че продава продукцията си на федералната служба Росгвардия на завишени цени, следвайки корупционна схема.

На 2 февруари критикът на Кремъл получи ефективна присъда от две години и осем месеца за нарушения на мярка за неотклонение по дело от 2014 г.

Той обвинява властите, че искат да му запушат устата, след като оцеля при опит да бъде отровен през август. За отравянето той обвинява президента Владимир Путин.

Арестът на Навални на 17 януари, веднага след завръщането му от лечение в Германия, предизвика демонстрации в цялата страна. Над 11 000 протестиращи бяха задържани.

Къде са хората, арестувани в Русия заради протестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG