Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ден трети. Три институции са отговорни за съоръженията, довели до смъртта на дете в София


Думата "незаконно" стана част от обясненията на властите за това кой отговаря за съоръженията, предизвикали смъртта на 16-годишно момче в София. В сряда кметът Йорданка Фъндъкова посочи отговорността на три различни институции, допуснали незаконни намеси в инфраструктурата: самата Столична община, столичния район "Триадица" и ЧЕЗ.

Детето беше убито в неделя от токов удар, докато чака заедно с баща си на червен светофар, за да пресече. То е стъпило на улична шахта, намираща се на тротоара и точно там е било покосено от токов удар.

В предишните два дни институциите не отговаряха на въпроса чия е тази шахта, оставяйки впечатлението, че в столицата има смъртоносни съоръжения за които никой не носи отговорност.

Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата.

ЧЕЗ е тази, която е присъединила към електрическата мрежа будката за ядки, близо до която е убито детето. Това е било направено на базата на хвърчащ лист. Заедно с това всички преместваеми обекти в района на болница "Св. Иван Рилски“, където е възникнал инцидентът, са незаконни, но районната администрация на "Триадица“ не е сторила нищо по темата.

Това се разбра от изказванията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков в сряда. Така администрацията на Столична община се дистанцира от трагичния случай на бул. „Академик Иван Гешов“.

Наред с прехвърлената отговорност към ЧЕЗ и районната администрация, и след два дни мълчание, от Столична община признаха, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токтът, е тяхна отговорност.

От общината обаче не знаят кой последен е отварял шахтата, а работници са били в шахтата дни преди инцидента, казаха по-рано редица очевидци. Затова след смъртта на детето кметът Фандъкова е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината.

Датчиците ще алармират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще проверяват състоянието на кабелите. Такова нещо досега не е било правено.

Кабелът

Преди да дадат разяснения за контрола върху съоръжението, от Столичната община насочиха темата към електроразпределителното дружество.

Кабелът, който се предполага, че е станал причина за смъртта на детето, води до един от обектите, който е на територията на болницата. „Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Договорът е за присъединяване. Тук, наистина има много въпроси към "ЧЕЗ Електроразпределение", защото договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка. Тази бележка е издадена през 2011 година със запетайка пред подписа на главния архитект на район "Триадица", уточни Фандъкова.

Тя припомни твърденията на ЧЕЗ, че дружеството не носи отговорност за кабелите, налични след електромера, но в самия договор се е казвало, че за да се подаде електричество, следва да има няколко документа.

"Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият, обърнете внимание, е документ за въвеждане в експлоатация на обекта.", добави Фандъкова.

След това тя подчерта, че за нито един от тези павилиони няма документи за въвеждане в експлоатация, но въпреки това ток е подаван до днес, когато е разпоредено подаването да бъде прекъснато, за да се обезопаси целият терен.

"Аз съм убедена, че следователите задават вече много въпроси, аз разговарях с градския прокурор, изпратихме всички документи от проверката, очаквам и вярвам, че проверката там ще бъде направена много бързо, за да бъдат установени конкретните виновници", каза още Фандъкова.

Тя попита риторично как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект и как така район "Триадица" подава информация за обект, който е напълно незаконен.

Главният архитект на София Здравко Здравков също заяви, че Законът за устройство на територията не допуска присъединяване на обект към захранването на база на "служебна бележка".

"В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява до бележка за баня. Това е пълен абсурд“, коментира Здравков.

Бележката първоначално е издадена на фирма "Нетуно-Пламен Бочев". Това се случва през 2011 година, когато и от ЧЕЗ казват, че са получили заявления за включване. През 2016 година „Нетуно-Пламен Бончев“ продава металната конструкция на павилиона [намираща се на територията на болницата] варненската фирма "Дениа 2016".

По-късно през деня от ЧЕЗ обясниха пред Свободна Европа, че бележката, за която говорят от Столична община представлява удостоверение, че павилионът "вече е бил поставен и е съществувал преди датата на издаване на документа". Дружеството цитира номера на документа, издаден от район "Триадица" и посочва, че той освен подпис е и с другия необходим атрибут - печат. "Издаден е да послужи пред ЧЕЗ", съобщават от компанията.

Оттам на свой ред питат администрацията защо след като е установено, че обектите са незаконни, в електроразпределителното дружество не е постъпвала заповед за прекратяване на захранването.

Павилионите и отговорността на район "Триадица“

Наред с това Фандъкова посочи, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница "Свети Иван Рилски". За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница "Свети Иван Рилски". Тези данни бяха изнесени още във вторник от Столична община.

"Те са поставени с документи от Район Триадица. За два от тези обекти, на тротоара, районната администрация е провела конкурси и взема наеми от тях. За нито един от тях няма издадено удостоверение за експлоатация, съобщи Йорданка Фандъкова. "Другите два обекта в двора на болницата – също са напълно незаконни. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация", добави тя.

Фандъкова посочи и причините, според които процедурата не е завършена. "Твърденията на район "Триадица" са, че не са получили отговори от болницата и от областния управител, но мнението на нашите експерти е, че такива отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата по премахването“, каза тя. По този начин Столична община прехвърли отговорността към районния кмет.

Свободна Европа се опита да се свърже с кмета на Триадица Димитър Божилов, но той не отговаряше на телефона си. От районната администрация твърдят от дни, че са започнали процедури по отстраняването на обектите, но за да продължат трябва да получат документация от областната администрация на София.

Колко често се проверяват шахтите?

В крайна сметка от Столична община признаха и кой трябва да контролира шахтата, по която е протекъл ток. Това е самата община. От администрацията казват, че проверка на шахтите, в които са включени светофарните уредби (какъвто е този случай) се прави всеки месец. А на каналната мрежа, която минава в тях – на всеки шест месеца. На този фон обаче шахтата за последно е била проверена в края на миналата година.

От общината обясниха още, че през 2019 година от същата шахта са отстранени незаконни електрически кабели, водещи „към подобни обекти“. А по-късно – през миналата година отново са махнати кабели, които обаче не е ясно докъде са стигали.

От думите на Фандъкова се разбра още, че нито една от уличните камери в района не е насочена към съоръжението, така че до момента от общината не са установили кой е извършвал манипулации в съоръжението миналата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG