Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две журналистки отиват в затвора, защото са отразявали протест срещу Лукашенко


Катерина Андреева и Дария Чулцова
Катерина Андреева и Дария Чулцова

Две беларуски журналистки бяха осъдени на по две години затвор, защото са предавали на живо от протест в Минск през ноември. Двете са кореспондентки на Белсат, полска сателитна телевизия, излъчваща за Беларус.

В четвъртък съдия Наталия Бухук от съда в район "Фрунзе" в Минск осъди Катерина Андреева и Дария Чулцова за "организиране на обществени събития с цел нарушаване на обществения ред".

Андреева и Чулцова отхвърлиха обвиненията и ги определиха като политически. Те призоваха съда незабавно да ги освободи, както и "всички политически затворници в Беларус".

Двете журналистки бяха арестувани на 15 ноември в Минск, докато отразяваха протест в памет на Раман Бандаренка. Той почина от раните си след като беше пребит от маскирани нападатели. Според правозащитници, те са свързани с властите. Това се случи по време на седмичните протести с искане за оставката на Александър Лукашенко.

Двете журналистки казаха, че са били на протеста единствено, за да вършат своята работа.

Лукашенко е начело на Беларус от 1994 година. Той се обяви за победител на последните избори на 9 август 2020 г.

Опозицията определи изборите като фалшифицирани и хиляди хора излязоха на протести с искане за оставката на Лукашенко.

Силите на реда отговориха с насилие. Хиляди бяха арестувани, сред които и десетки журналисти, отразяващи протестите. Повечето лидери на опозицията бяха изгонени от страната.

Няколко протестиращи бяха убити. Правозащитни организации твърдят, че има достатъчно доказателства за изтезания в арестите.

Лукашенко отхвърля всички обвинения и отказва да преговаря с опозицията, нито да удовлетвори исканията за нови избори.

Европейският съюз, САЩ, Канада и други държави не признават Лукашенко за легитимен ръководител на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG