Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да са по-смели". Циханоуска призова ЕС и САЩ за по-строги мерки срещу режима на Лукашенко


ЕС и САЩ да са по-смели и по-силни в мерките си за прекратяване на "спорното управление" на беларуския президент Александър Лукашенко. За това призова опозиционната лидерка Святлана Циханоуска, предаде Ройтерс.

В изказване на онлайн събитие с участието на няколко външни министри на ЕС тя призова Евросъюза да ускори приемането на четвъртия си пакет санкции срещу поддръжници на Лукашенко.

Той е на власт от 1994 г. След последните президентски избори през август 2020 г., които според мнозина са били фалшифицирани, в Беларус започнаха масови протести. Беларуският лидер отговори на демонстрациите срещу него с репресии и арести.

Резултатите от последните избори не са признати за легитимни от Европейския съюз и САЩ заради данните за манипулации.

Опозиционната лидерка Святлана Циханоуска призова за международно разследване на нарушенията на човешките права, а отговорните за тях да бъдат обявени за терористи. "Международната реакция все още е твърде скромна", каза Циханоуска, която след избирите се установи в Литва.


По данни на ООН от началото на демонстрациите полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни за изтезания и за няколко починали. Демонстрациите продължават щести месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG