Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всеки шести твърди, че е прекарал COVID-19. Намаляват желаещите да се ваксинират


Всеки шести пълнолетен български гражданин твърди, че вече е прекарал инфекция с COVID-19, а желаещите да се ваксинират още сега намаляват. Данните са от публикувани в четвъртък проучвания на агенциите "Галъп интернешънъл" и "Алфа рисърч".

16% от пълнолетните директно декларират, че са прекарали болестта в по-лека или по-тежка форма, показва проучването на "Галъп интернешънъл".

Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи, при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани, изчислява агенцията.

"Поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти", пише в анализа към изследването, според което за поне 1,5 милиона души може да се заключи, че са прекарали вируса.

Официалните данни показват, че потвърдените случаи на COVID-19 в България досега са 233 342.

Проучването на "Алфа рисърч" показва, че близо година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила не просто отделни аспекти от ежедневието му, а цялостния му начин на живот.

44 на сто казват, че животът им е чувствително променен, а 37,2 на сто изпитват психологически дискомфорт. Те посочват и конкретни промени - 17,2% са започнали да ползват повече технологии, в 13,6% от домакинствата някой е преминал към работа от вкъщи, а 12,4% отчитат загуба на доходи заради пандемията.

Изследването на "Алфа рисърч" показва още, че повече от месец след началото на имунизационната кампания желаещите да се ваксинират намаляват. Днес 9,8% биха се ваксинирали веднага, 36,8% искат да изчакат, а 51,9% категорично отказват.

Проучването на "Галъп интернешънъл" също показва, че половината българи отказват да се ваксинират - 48 на сто. Една четвърт се колебаят, а 27% биха се ваксинирали, без да се учотнява кога.

"Любопитна подробност е, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация", пише в анализа на "Галъп интернешънъл".

Досега в България са ваксинирани 24 107 души с по две дози, а общо поставените дози са 85 920. Това прави 0,04 ваксинирани на всеки 100 души. По този показател България е на последно място в Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG