Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици полицаи проведоха акция срещу арабски и чеченски кланове в Берлин


Полицаите са претърсили над 20 адреса в Берлин.

Стотици полицаи проведоха акция на повече от 20 места в Берлин, насочена срещу два враждуващи престъпни клана. През ноември 2020 г. по улиците на столицата на Германия имаше сблъсъци между двете банди.

Насилието е било между "представители на фамилия от арабски произход и руски граждани с чеченски произход", съобщи полицията, цитирана от Дойче веле.

Прокуратурата допълни, че обвиненията са за организиране на търговия с наркотици и оръжия. Издадени са заповеди за над 20 обиска, двама заподозрени вече са задържани.

В акцията са участвали около 500 полицаи, включително и специални тактически екипи. Освен в Берлин, няколко обиска са извършени и в околностите на столицата.

Мишена на полицията са "кланът Ремо", арабска фамилия с активно участие в организираната престъпност. Представители на клана са свързани с обири от музеи в Берлин и Дрезден в последните години.

21-годишният Мохамед Ремо от фамилията беше арестуван през декември за обира от "Зеления трезор" в Дрезден. Брат му Абдул се издирва с международна заповед за арест. Стойността на откраднатото от Дрезден се оценява на стотици милиони евро.

Други двама представители на фамилията бяха осъдени за също толкова зрелищен и дързък обир. Те са откраднали "Голямото кленово листо", 100-килограмова златна монета от музея Боде в Берлин.

Монетата е оценявана на 3,75 милиона евро и все още не е открита. Разследващите предполагат, че тя е унищожена и разпродадена на парчета.

Акцията в четвъртък в Берлин е резултат от съвместна операция на Федералната криминална полиция и данъчната администрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG