Връзки за достъпност

Извънредни новини

Насилието от военните и жертвите не спират протестиращите в Мианмар


Военните заплашиха, че ще използват смъртоносна сила срещу протестиращите в Мианмар
Военните заплашиха, че ще използват смъртоносна сила срещу протестиращите в Мианмар

Хиляди противници на извършения в Мианмар военен преврат отново излязоха по улиците на масови протести. Това се случи въпреки, че ден по-рано заради насилието срещу протестиращите загинаха трима души, а стотици бяха ранени.

Засега военната хунта не успява да прекрати недоволството въпреки заплахите, че срещу протеста може да се използва смъртоносна сила.

“Протестиращите подбуждат населението, особено емоционални тийнейджъри и младежи, към път на противопоставянето, по който те ще трябва да се справят със загубата на животи“, се каза в официално съобщение, излъчено по държавната телевизия.

Големи протести се проведоха в столицата Найпидо, както и в други големи градове като Мичина и Давей. Много от местните бизнеси временно прекратиха дейности си след призиви за национална стачка.

Срещу насилието в страната се обявиха от САЩ и ООН.

Генералният секретар на Обединените нации Антониу Гутериш призова за моментално прекратяване на репресиите и уважаване на човешките права.

“САЩ ще продължават с предприемането на твърди действия срещу тези, които извършват насилие над народа на Мианмар, който се бори за възстановяването на демокрацията и избраното им след законни избори правителство“, написа държавният секретар Антъни Блинкен в Туитър.

Военните поеха контрол над управлението в Мианмар на 1 февруари, след като арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година.

Няколко дни след преврата започнаха масови протести с искане цивилната и демократично избрана власт да бъде възстановена.

САЩ, Канада и Великобритания вече наложиха санкции срещу генералите от военната хунта. Очаква се санкции да бъдат одобрени и по време на срещата на външните министри на ЕС, която ще се проведе в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG