Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трети пореден ден на масови протести в Мианмар. Полицията използва водно оръдие


Полицията в Мианмар използва водно оръдие срещу работници, които се включиха в национална стачка срещу военния преврат. Хиляди участваха в третия ден на протести, които настояват за освобождаването на избраната чрез избори Аун Сан Су Чжи и за възстановяването на демокрацията.

Държавната телевизия предупреди демонстрантите, че ще бъде използвана сила срещу тях ако застрашат обществения ред или върховенството на закона.

В неделя в Мианмар се проведе най-големият протест от повече от десетилетие. Сред протестиращите има учители, адвокати, служители в банки и държавни институции. Един от протестиращите лекари, пожелал анонимност, казва в интервю за Би Би Си, че е против диктатурата, наложена чрез военния преврат.

"Днес, ние, професионалистите, особено хората работещи в услуга на обществото като лекари, инженери и учители, излязохме, за да покажем, че всички сме единни. Нашата цел е една и съща – да свалим диктатурата", казва той.

Друга протестираща се включва в протеста заедно със своите деца и племенници. "Виждаме много млади хора, които не могат да приемат военната хунта. Дори има тийнейджъри тук", казва тя.

„Долу военната диктатура“, скандираха протестиращите. Някои от тях носеха знамена в червено, цвета на управляващата партия „Национална лига за демокрация“ на Аун Сан Су Чжи.

Военните поеха контрол над управлението в Мианмар на 1 февруари, след като арестуваха лидерката на управляващата партия Аун Сан Су Чжи и други водещи политически фигури, сред които и президента Вин Мин. В страната е обявено военно положение за срок от една година.

Военните съобщиха, че арестите на политиците са в отговор на „фалшифицирането на избори”. В свое комюнике лидерите на преврата обявиха, че след края на едногодишното военно положение ще бъдат проведени нови избори. Начело на новото управление застана лидерът на военните Мин Аун Хлаин.

Непосредствено след преврата интернетът и телефонните връзки бяха прекъснати, но след това бяха възстановени.

Военните обаче започнаха да ограничават достъпа до социалните мрежи с аргумента, че те са използвани за разпространение на фалшиви новини. Първо беше спря достъпът до Фейсбук и Уотсап, последваха Туитър и Инстаграм на 6 февруари. Интернет доставчиците са получили нареждане да прилагат забраната „до следваща заповед“.

Накрая отново беше блокиран и достъпът до интернет, съобщи Би Би Си.

Държавните медии в Мианмар съобщиха на 6 февруари, че лидерите на преврата са говорили с чуждестранни дипломати, за да отговорят на реакциите на международната общност и да ги поканят да работят с новото ръководство на страната.

Редица западни държави осъдиха военния преврат в Мианмар. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш каза, че организацията ще направи всичко по силите си, за да обедини международната общност и да създаде условия да бъде възстановено предишното управление. Той призова да бъдат уважавани резултатите от изборите през ноември, спечелени от партията на Аун Сан Су Чжи, и арестуваните да бъдат освободени.

Съветът за сигурност на ООН не успя преди дни да приеме изявление, осъждащо преврата. Причината е, че Китай използва правото си на вето, за да блокира подготвената реакция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG