Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Боинг“ призова нейни модели да бъдат приземени след избухнал във въздуха двигател


Боинг 777
Боинг 777

Американската компания “Боинг“ препоръча всички авиолинии да преустановят полетите на самолетите "Боинг 777" с двигатели Pratt & Whitney PW 4000. Призивът идва ден, след като подобен модел на авиокомпанията “Юнайтед еърлайнс” направи аварийно кацане заради избухване на единия от двигателите.

Самолетът успя да кацне успешно на летище в Денвър, Колорадо, но големи части от разпадналия се във въздуха двигател паднаха над жилищни райони.

Веднага след инцидента от “Юнайтед еърлайнс” съобщиха, че временно преустановяват полетите на 24-те самолета, използващи този модел двигатели. По-късно техният пример беше последван и от две от големите авиолинии на Япония. В Южна Корея, която е единствената друга държава, в която се ползват моделите, все още очакват становището на местните регулатори. Общият брой самолети от модела са 128, а 59 от тях се намират в сервизни центрове.

Полетът на “Юнайтед еърлайнс” за Хонолулу претърпя повреда в десния двигател малко след излитането си.

Според първоначалните проверки става въпрос за повреда, която е свързана с механизъм използван само за този модел двигатели и само в самолетите на “Боинг 777“.

От Би Би Си коментират, че това е поредният удар за американската компания, след като самолетите 737 Max бяха приземени за 18 месеца след два инцидента довели до смъртта на 346 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG