Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ внесе иск за 278 млн. лева от семейството на Васил Божков


Васил Божков

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е внесла в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество на бизнесмена, укриващ се в Дубай Васил Божков, както и на съпругата му Елена Динева. Стойността на иска от семейството е за близо 278 млв. лв. Освен тези средства комисията е описала и имуществото на още 10 фирми, близки до Божков. Така общата стойност на незаконно придобитото имущество, за което претендира КПКОНПИ, става 406 млн. лв.

Божков е с повдигнати задочно редица обвинения, съпругата му беше задържана и престоя в ареста близо осем месеца. Към момента той се намира в Дубай, откъдето обяви свой политически проект.

Исковата молба срещу Божков от КПКОНПИ е продължение на разследването срещу него по обвинение, че в периода 2014-2020 година е ръководил организирана група за множество престъпления.

Иска се отнемането и на моторна яхта с пазарна стойност 41 000 лв., моторна лодка с пазарна стойност 1 100 000 лв. и на самолет с пазарна стойност 34 000 000 лева.

От разследвания за 19 престъпления Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота - апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда - отново в столицата, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция и недвижими имоти в Париж, изброяват от комисията, чийто председател е бившият шеф на обвинението Сотир Цацаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG