Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нощните заведения отварят три дни преди изборите. Ресторантите - още в понеделник


Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда.
Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че от 1 март отварят ресторантите и игралните зали, а от 1 април ще могат да работят и нощните заведения. Това ще стане само дни преди насрочените за 4 април парламентарни избори.

Намерението за отваряне на ресторанти и кафенета от този понеделник, 1 март, беше няколко пъти изказвано от Борисов досега. По време на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът за първи съобщи дата за отварянето и на нощните заведения.

Борисов каза, че ваксинираните до момента български граждани са "близо 150 хиляди", а над 200 хиляди са "оздравелите пациенти с COVID-19".

Посоченото от премиера число е вярно за броя поставени дози досега - към сряда те са 148 226. Ваксинираните с по две дози българи обаче засега са 29 677, показват данните от Единния информационен портал. Прекаралите COVID-19 към този момент са 201 500.

"С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения", каза Бойко Борисов.

Новината за отварянето на заведенията идва на фона на покачване на броя на приетите в болници. Хоспитализираните в момента са 4037. Преди месец те бяха по-малко от 3 хиляди.

В интервю за Свободна Европа държавният здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира, че след месец може да има покачване на заболеваемостта, ако заведенията отворят и ограниченията не се спазват.

На много места в страната пациенти и лични лекари се оплакват, че ваксините са свършили и не достигат до тях. По този повод министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е казал, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Вчера Ангелов обяви списък с адреси на общо 352 пункта за имунизация в страната. Новите случаи за денонощие на коронавируса са 1800. Починалите досега българи с COVID-19 са 9978.

"Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че, да продължим по този начин", е казал премиерът Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG