Връзки за достъпност

Извънредни новини

На крачка от 10 хиляди жертви. Публикувани са адресите на всички 352 пункта за ваксиниране


Пунктовете за ваксинация в страната вече са 352.
Пунктовете за ваксинация в страната вече са 352.

Настанените в болници с COVID-19 в България отново надхвърлиха 4 хиляди души, показват данните от Единния информационен портал. Към днешна дата 4037 души са хоспитализирани заради усложнения, настъпили след коронавирусна инфекция. В интензивни отделения са 349 души.

Тенденцията към покачване на тежките случаи започна в края на януари, когато лекуваните в болници бяха намалели до под 3 хиляди. Най-тежко беше през декември, когато хоспитализираните за кратко бяха повече от 7 хиляди души.

Новите констатирани случаи на COVID-19 за денонощие са 1800, което също е сред най-високите стойности в последните месеци. Общо потвърдените случаи в България досега са 240 391, от които активни в момента са 28 913.

На този фон продължава ваксинирането на всички желаещи. За последното денонощие са поставени 17 163 дози от общо 148 226. Това прави изминалия вторник деня с най-много ваксинации досега. На 29 677 българи вече е поставена и втората доза.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде заповед за увеличаване на пунктовете за ваксиниране в страната и те вече са 352 във всички по-големи населени места. На сайта на министерството има списък с адресите на всички имунизационни пунктове.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

На много места в страната пациенти и лични лекари се оплакват, че ваксините са свършили и не достигат до тях. Здравният министър призна за отделни пропуски в организацията. Министър-председателят Бойко Борисов я определи като "перфектна".

Премиерът и министърът потвърдиха намерението на властите да отворят заведенията от понеделник, 1 март. Ангелов прогнозира колективен имунитет в края на лятото, ако се запази този темп на имунизация.

В интервю за Свободна Европа държавният здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира, че ако след отварянето на ресторантите хората не спазват мерките за безопасност, то месец по-късно може да се очаква ръст на заболеваемостта от COVID-19. На 4 април в България ще се проведат избори за Народно събрание.

Жертвите на епидемията в България досега са 9978. В световен мащаб починалите с COVID-19 вече са два милиона и половина. Съединените щати починалите са повече от 500 хиляди, което е "повече отколкото в три войни", каза президентът Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG