Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия прие закона за Фейсбук и Гугъл след смекчаване на изискванията


Австралийският парламент окончателно прие първия в света закон, задължаващ големите социални платформи да плащат за новинарско съдържание. Според новите регулации местните новинарски организации ще могат да се договорят с представителите на социалните мрежи затова да получават плащания за публикациите им.

Властите в Австралия са на мнение, че приетите промени дават възможност за равнопоставеност между традиционните медии и гиганти като “Фейсбук” и “Алфабет“, компанията майка на Гугъл.

Преди дни само заради обсъждането на проектозакона най-голямата социална мрежа спря достъпа до местни и световни новини до всички потребители на територията на континента-държава. След остра реакция срещу действията им и изразената готовност за компромиси от страна на правителството услугите на социалната платформа бяха възстановени.

Според приетия закон освен възможността новинарските организации да се договарят пряко с технологичните компании, в случай на неразбирателство двете страни могат да бъдат въвлечени в арбитражни процедури. Според анализатори тези диспути ще дадат още по-голямо предимство на новинарските групи.

В допълнение технологичните компании се задължават да предоставят предупреждение на новинарските медии в случай, че извършват промени в алгоритмите си.

Технологичните компании все пак успяха да се преборят за компромиси по отношение на закона. Те се изразяват в точки, които задължават регулаторите да вземат предвид ползите, които платформите носят на новинарите като търговски и друг тип сделки. Според анализатори това може да остави технологичните гиганти извън обсега на новия закон.

“Фейсбук“ стана обект на сериозни критики след като спря достъпа до услугите си до гражданите на страната. От компанията признаха, че дори са надвишили забраната на публикации, като блокираха и страници, които не бяха новинарски, включително и такива на здравни организации.

Въпреки първоначалните заплахи от Гугъл в крайна сметка сключиха сделки с редица от най-големите новинарски организации на континента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG