Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венецуела изгони посланика на ЕС заради нови санкции


Външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса връчва нотата за напускане на страната на посланика на ЕС Изабел Брилянте на 24 февруари 2021 г. в Каракас
Външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса връчва нотата за напускане на страната на посланика на ЕС Изабел Брилянте на 24 февруари 2021 г. в Каракас

Външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса каза на ръководителката на делегацията на Европейския съюз в Каракас, че има 72 часа да напусне страната. Експулсирането на португалката Изабел Брилянте беше обявено в сряда вечер, след като блокът наложи нови санкции срещу 19 официални представители на Венецуела.

Правителството на южноамериканската страна определи санкциите като недопустими, предаде Ройтерс.

"Правим това, защото обстоятелствата го налагат", каза Ареаса по повод експулсирането на постоянния представител на ЕС.

Санкциите на ЕС бяха наложени в отговор на спечелените от съюзници на президента Николас Мадуро парламентарни избори, които бяха обявени за фалшифицирани от венецуелската опозиция и редица западни демокрации. В понеделник 19 официални представите на страната бяха обвинени от ЕС за това, че "подронват изборните права на опозицията" и "сериозно нарушават човешките права" в страната.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел призова венецуелското правителство да преосмисли своето решение, съобщи БТА.

"Призоваваме властите да преразгледат това решение, което ще увеличи изолацията на Венецуела", каза говорителят на Борел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG