Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро пое контрол и над парламента във Венецуела. Опозицията и светът не признават изборите


Президентът на Венецуела Николас Мадуро
Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Съюзници на президента Николас Мадуро спечелиха мнозинство по време на парламентарните избори във Венецуела, съобщи Ройтерс. Вотът беше бойкотиран от опозицията в страната, която продължава да настоява за провеждане на нови президентски избори, след като предишните бяха обявени за нелегитимни.

От изборната комисия съобщиха, че 67.6 % от всички 5.2 млн. гласа са били получени от обединение от партии, подкрепящи Мадуро. Ройтерс коментира, че в изборите са участвали едва 31% от имащите право на глас.

“Венецуела вече има ново Народно събрание. Това е велика победа, няма съмнение“, каза Мадуро по повод резултатите.

От избирателната комисия обявиха също, че 18 % от гласовете са отишли за противници на Мадуро, но по данни на Ройтерс това всъщност са съюзници в сянка на властващия във Венецуела лидер.

Опозицията определи целия процес като измама. По-рано през годината Върховният съд предаде контрола на редица опозиционни партии на техни членове, които по-рано бяха изключени заради връзки с Мадуро.

По-рано от избирателната комисия отказаха част от нея да бъдат членове на опозицията, а наблюдението на процеса беше сведено до минимум.

“След изнудвания, отвличане на партии, цензура, фалшифициране на резултати, налагане на терор, те обявиха това, което ние повтаряме постоянно – измама с 30% (от гласуващите бел. ред.)”, каза лидерът на опозицията и досегашен председател на парламента Хуан Гуайдо.

Мадуро значително ограничи правомощията на Народното събрание след като през 2017 г. създаде всевластната институция Национална конституционна асамблея.

Тези избори, по подобие на президентските от преди две години, бяха обявени за нелегитимни от западните правителства.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи събитието като “манипулация, измама, а не избори”.

След като властите във Венецуела обявиха победа в президентските избори за Мадуро, Венецуела изпадна в международна изолация, а състоянието на икономиката в страната допълнително се влоши.

Властващият от години лидер на Венецуела получи ултиматум от САЩ и държавите от ЕС да предаде управлението и да свика нови президентските избори, но той отказа. На държавата бяха наложени редица санкции, които ограничиха възможностите за търговия с петрол – най-големият източник на финанси за страната.

Настъпилата криза предизвика нужда от получаване на хуманитарна помощ, срещу чиято доставка Мадуро изпрати войници и блокира границите на страната.

Международната общност призна Гуайдо за президент до провеждането на нови избори, но той не получи реалната власт в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG