Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Комарницки, който е готов да умре за правото ви да го наругаете


Христо Комарницки
Христо Комарницки

Знаете ли как мирише www? Не, нали?! Всички обаче познават миризмата на прясно отпечатан вестник. Особено този, който ще ни донесе откровен смях, ще ни извади от летаргията и дори може да ни накара да промърморим някоя псувня по обществено-политически теми. Става дума за "Прас Прес", който навършва 4 години.

На 25 февруари в столичната галерия-книжарница "София прес" се открива изложбата "Кориците на Прас Прес", в която ще можете да видите корици на изданието от 4-годишното му съществуване. Те са дело на Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки.

"Самоиронията е неизбежна - надсмивайки се над другите човеци, ние се надсмиваме и над самите себе си. Околните не са друго освен наше огледало", казва Комарницки в свое интервю пред Offnews през 2018 г. и допълва, че няма как да нарисуваме карикатура, без да включим в нея елементи на автопортрет. Така че, когато разгръщате "Прас Прес", можете да бъдете сигурни, че във всяка карикатура на Комарницки виждате част от самия него.

По думите му е много по-лесно да се осмее конкретен човек, какъвто е жанрът на вестникарската карикатура. Тъй като в основата си те са събитийни и свързани с конкретен повод, животът им е кратък. Ако е повече от 2-3 дни се смята за творчески успех, казва още карикатуристът.

Корицата на 89-ия брой, който отбелязва и 4-тата годишнина от създаването на вестника е дело на Комарницки. На нея виждаме карикатура на една от последни дискусии в социалните мрежи. Сърдитото изражение на режисьора Иван Добчев е насочено към качилата се на раменето му негова ученичка Мария Бакалова, към която лети статуетка "Златен глобус". Ето, че и този момент е запечатан на хартия. Поводът е интервюто, което преподавателят на звездата от "Борат 2" даде пред "Площад Славейков", в което изказа мнението си за ролята на Бакалова.

Докато тези онлайн препирни отминават и се забравят, хартията остава. Въпреки че хартиените издания все повече намаляват, издателите на "Прас Прес" смятат, че има ниша, която е предназначена за тях. "Всъщност тоя пазар, който продължава да си съществува, остава в ръцете на едни лоши хора, които си правят каквото си искат", казва Комарницки в интервю за "Площад Славейков" по случай втория рожден ден на вестника.

Със сигурност Христо Комарницки е един от хората, които много добре знаят какво е мястото на вестниците в медийния пейзаж в България. Още от създаването на вестник "Сега" през 1997 г. той е "владетел на 150 кв. см в българската ежедневна преса". Роден е през 1964 г. в града на хумора - Габрово. В сайта на "Прас Прес" е представен като "непоправим олдскуул либерал, който ще умре за правото ви да го наругаете". Носител е на десетки награди.

Не ви представяме Комарницки като някакъв неформален лидер сред издателите, защото всеки брой подготвят заедно. "Правим концепция на броя, определяме си тема или теми и разпределяме кой какво ще рисува. Всички заедно", казва той за втория рожден ден на органа на невъзпитаните карикатуристи.

Две години по-късно "Прас Прес" все още е "невъзпитан, млад и дързък". Ако на 25 февруари се отбиете на ул. "Славянска" 29 можете да видите не само Христо Комарницки, а и Алла и Чавдар Георгиеви, както и Чавдар Николов, а пък може и те да почерпят. Поне така пише в поканата им към читателите.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG