Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пак отварят “зелени коридори” за ваксинация


В столицата бяха отворени и денонощни пунктове за ваксинация
В столицата бяха отворени и денонощни пунктове за ваксинация

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с "цел поставяне на ваксина и на лица, които не попадат в целевите групи на фази I – IV", съобщи Министерство на здравеопазването.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Указанията да се възобновят “зелените коридори” за имунизация срещу COVID-19 бяха дадени сутринта в неделя от Бойко Борисов по време на посещение в „Пирогов“. По негово разпореждане това се случи и на 19 февруари.

52 хил. дози с ваксини са пристигнали в България, каза здравният министър Костадин Ангелов. Те се се разпределят от съответните Регионални здравни инспекции в зависимост от движението по фазите в различните региони на страната. Още 22 хил. дози се очакват в понеделник.

Обявените преди седмица от правителството т.нар. “зелени коридори” за масова ваксинация срещу коронавирус в големите болници временно спряха в четвъртък заради липсата на ваксини. Но още докато бяха действащи, общопрактикуващите лекари се оплакаха, че раздаването на ваксини за болниците, които ги поставят на “всеки пожелал”, отнема възможността записалите се при тях пациенти да получат дозата, която чакат като редови граждани.

От компанията Pfizer има потвърждение за доставка на 105 300 дози до края на месец март, разпределени в 5 доставки по 21 060 всяка.

От Moderna има потвърждение за увеличение на общото количество за месец март от 38 400 на 85 200 дози, разпределени в 2 доставки от 33 600 дози и 51 600 дози, с ориентировъчна доставка съответно средата и края на месец март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG