Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан заплаши да оттегли евродепутатите си от групата на ЕНП


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да изтегли партията си "Фидес" от парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). Той е готов на подобно действие, в случай че групата одобри подготвяните нови вътрешни правила за членовете.

“Ако "Фидес" не е добре дошъл, то тогава ние не се чувстваме длъжни да останем в групата“, написа Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

От най-голямата партия в ЕП предлагат промени, според които при определени провинения може да бъде взето решение за временното ограничаване или пълното изключване на дадена партия от парламентарната група. Очаква се промените да бъдат одобрени с мнозинство на 3 март.

ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" и в частност с Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в състава на ЕНП е замразено. Унгарската политическа сила продължава да има 11 депутати в парламентарната група на партията в ЕП.

Европейската комисия и Европейския парламент многократно критикуваха унгарския премиер и правителството му заради нарушаването на правата на гражданите, атаките срещу независими медии и неправителствени организации, както и нарушаването на върховенството на закона.

Въпреки заплахите от страна на Орбан за оттегляне на депутатите му, от ЕНП обявиха, че няма да се откажат от намеренията си. Членът на парламентарната група и зам.-председател на ЕП Отмар Карас каза, че неговите съпартийци няма да допуснат да бъдат изнудвани.

“Регулациите ще бъдат променени по план. Няма да позволя ЕНП да изостави позициите си на пазител на ценностите и правото по значим начин, включително вътре в самата организация“, каза Карас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG