Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи нахлуха в сграда на правителството в Армения


Протестиращи се опитват да влязат в една от сградите на правителството на 1 март в Ереван
Протестиращи се опитват да влязат в една от сградите на правителството на 1 март в Ереван

Политическата ситуация в Армения се влошава, след като група протестиращи нахлуха в една от сградите на правителството в столицата Ереван. Те искат оставката на министър-председателя Никол Пашинян и кабинета му.

Все още няма данни за ранени или арестувани.

Миналата седмица премиерът влезе в директен конфликт с армията в страната като уволни първия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили. В отговор висши военни поискаха оставката му. Премиерът каза, че няма да се оттегли и на свой ред заподозря армията в опит за преврат, заради което свика масов протест в центъра на столицата Ереван.

На 1 март се очакват демонстрации и от двете страни. Опозицията е планувала протест по-късно в понеделник, а поддръжници на правителството също заявиха, че ще излязат по улиците.

Никол Пашинян е изправен пред вълна от протести и призиви да подаде оставка след сключеното от него споразумение за прекратяване на шестседмичния военен конфликт с Азербайджан в района на Нагорни Карабах.

С прекратяването на огъня и влизането на руски миротворци в региона, Армения отсъпи контрола върху голяма част от Нагорни Карабах и всички седем околни области на Азербайджан, които бяха окупирани от арменските сили от началото на 90-те години. Това предизвика масово недоволство срещу правителството на Пашинян в страната му. Действията на премиера бяха изтълкувани като пораженчески.

На 20 февруари хиляди протестиращи се събраха в Ереван, блокирайки няколко съседни улици и временно парализирайки движението в центъра на града. Демонстрантите тогава скандираха "Армения без Никол" и "Никол предател". Премиерът засега отхвърля всички призиви да подаде оствка, но допусна възможност за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Ако дойдат тук, аз ще ги застрелям и убия"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG