Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО призова да не се облекчават мерките срещу COVID-19


Тедрос Гебрейесус 
Тедрос Гебрейесус 

Броят на новите случаи на коронавирусни инфекции в световен мащаб се е увеличил за първи път от седем седмици, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза, че увеличаването на случаите е "разочароващо, но не изненадващо“ и призова страните да не облекчават мерките за борба с болестта, предаде Ройтерс.

Рано е държавите да разчитат единствено на ваксинационни програми и да се отказват от други мерки, каза Гебрейесус. “Ако страните разчитат само на ваксини, те правят грешка “„За съжаление някои страни продължават да дават приоритет на ваксинирането на по-млади хора, с по-нисък риск от заболявания, преди здравните работници и възрастните хора “, каза Гебрейесус.

На този фон властите в България разхлабиха мерките от 1 март. В страната отворени за посещение са хранителни заведения, барове и игрални зали. Ангажиментът на правителството е след месец да бъдат отворени и дискотеките.

Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов увеличаването на новите случаи и разхлабването на мерките няма да доведат до натоварване на здравната система и невъзможност да се лекуват пациентите, които имат нужда.

Въпреки това броят на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болници, продължава да се покачва. За последния ден хоспитализираните са се увеличили със 30 и са достигнали 4777 души, показват данните на Единния информационен портал. В интензивно отделение са 414 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG