Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ситуацията е под контрол". Броят на болничните легла в страната ще бъде увеличен


Броят на болничните легла в страната ще бъде увеличен заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19. Това стана ясно по време на съвещание при министър-председателя, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и на Българския лекарски съюз.

През последното денонощие в България бяха регистрирани 2403 нови случая на коронавирус.

"Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заболеваемостта бавно и постепенно расте. "В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите - това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса”, каза той.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев повишаването на заболеваемостта в някои области на страната не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант на вируса. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският.

"В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме”, каза премиерът Борисов. По думите му с очакваните количества ваксини след 9 март ще могат да се ваксинират по 20 - 21 хиляди души на ден.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов каза, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация.

"Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания", каза д-р Брънзалов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG