Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литва отказа да върне Циханоуска в Беларус. Минск започна дело срещу правозащитници


Святлана Циханоуска говори пред АФП във Вилнюс в началото на февруари
Святлана Циханоуска говори пред АФП във Вилнюс в началото на февруари

Властите в Беларус официално поискаха в петък Литва да екстрадира опозиционния лидер Святлана Циханоуска, която живее в балтийската страна, откакто напусна родината си миналото лято под заплахата от репресии. Тогава избухнаха масови протести заради обявената от авторитарния беларуски лидер Александър Лукашенко победа на президентския вот, които бяха потушени с насилие от режима му.

На 5 март Генералната прокуратура в Беларус обяви, че Циханоуска е се издирва за „престъпления срещу обществения ред, обществената безопасност и държавата“ и затова до Литва е отправено искане за екстрадицията ѝ. Скоро след това външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис излезе с официално изявление, от което стана ясно, че Вилнюс ще отхвърли молбата от Минск.

„Литва беше, е и ще бъде каменна стена, зад която всички демократични сили, преследвани от режими, могат да намерят убежище. Следователно всички, получили убежище в Литва, могат да се чувстват в безопасност – те няма да бъдат предадени на преследващите ги режими заради борба за демокрация, свобода на словото или религията. Нашият отговор към Беларус е – няма да разгледаме вашето искане“, заяви Лансдбергис.

Святлана Циханоуска участва в президентските избори в Беларус миналия август, след като съпругът ѝ беше вкаран в затвора, докато планираше да издигне собствената си кандидатура. След вота Циханоуска обяви, че го е спечелила и отхвърли победата на Лукашенко. Тя не беше призната и от САЩ и Европейския съюз, а преди седмица Брюксел удължи наложените санкции на представители на режима на Лукашенко с една година.

Разследване срещу група за правата на човека

Междувременно беларуските власти започнаха наказателно дело срещу една от най-известните правозащитни организации в страната и задържаха няколко от членовете ѝ. Става въпрос за групата за правата на човека „Вясна“, която обяви на 5 март, че е заподозряна за финансиране и нематериална подкрепа на незаконни протести, които нарушават обществения ред.

Общо четирима правозащитници са задържани. Преди това силите за сигурност са претърсили офисите на групата и са отвели за разпит нейни членове в рамките на няколко отделни разследвания.

От „Вясна“ излязоха с изявление, в което отрекоха с дейността си да са нарушили закона и декларираха, че ще продължат да помагат на „жертвите на политически репресии и масови нарушения на правата на човека“.

„Вясна“ никога не е била организатор на каквито и да било насилствени действия и винаги е подкрепяла мирното прилагане на граждански и политически свободи“, се казва още в изявлението на правозащитната група, която е една от основните независими организации, коите следят и докладват за изтезания, масови арести и политически затворници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG