Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС удължи санкциите срещу Лукашенко и представители на режима в Беларус


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Европейският съюз (ЕС) удължи с една година действието на санкциите срещу представители на властите в Беларус, отговорни за насилието и репресиите срещу протестиращи, опозиционери и журналисти. Сред санкционираните е и Александър Лукашенко, чиято победа на президентските избори през август 2020 г. ЕС и САЩ не признават.

Ограниченията включват забрана за влизане на територията на ЕС и блокиране на активите на санкционираните. Освен това на европейските граждани и компании е забранено да подпомагат финансово физическите и юридическите лица в списъка.

Обект на мерките са високопоставени представители на режима на Лукашенко, отговорни за репресиите срещу демонстрантите, оспорващи резултатите от изборите през миналия август. Сред санкционираните са и висши държавни служители, които ЕС смята за отговорни за измами на изборите, довели до преизбирането на Лукашенко. Санкциите срещу бизнесмени и фирми, които подпомагат финансово режима в Минск, също са удължени до 28 февруари 2022 г.

Александър Лукашенко е на власт в Беларус от 1994 г. След последните президентски избори, които според мнозина са били фалшифицирани, в Беларус започнаха масови протести. Беларуският лидер отговори на демонстрациите срещу него с репресии и арести на хиляди протестиращи.

Изнасилване? Докъде стига полицейското насилие
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG