Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тъга и тревога. Кралското семейство ще разгледа въпроса с расизма, повдигнат от Меган и Хари


Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора

Бъкингамският дворец ще разгледа отправените обвинения за расизъм, повдигнати след интервюто на принц Хари и Меган Маркъл пред Опра Уинфри. Това стана ясно от официално изявление на институцията, което дойде по-малко от 24 часа след излъчването на интервюто във Великобритания.

“Цялото семейство е натъжено да научи за мащаба на това колко тежки са били последните няколко години за Хари и Меган. Повдигнатите въпроси, особено по отношение на расата, са притеснителни. Докато отделните спомени могат да се различават, те се приемат много сериозно и семейството ще ги разгледа в частен план. Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на семейството“, гласи позицията от двореца.

В интервюто си пред Уинфри Хари и съпругата му разказаха за липсата на помощ и подкрепа спрямо Меган, когато тя е била на прага на психическо разстройство, за неодобрението към нея, защото е разведена, спирането на финансовата помощ към принца и дори отказа от страна на принц Чарлз да приема телефонните обаждания на сина си.

Най-сериозният отзвук както в САЩ, така и във Великобритания, беше породен от твърдението на Маркъл и Хари, че членове на кралското семейство са били притеснени относно цвета на кожата на сина им Арчи. От коментар на Уинфри стана ясно, че това не е било направено от кралица Елизабет и съпруга ѝ Филип – херцогът на Единбург.

Темата беше коментирана от двама от министър-председателите на страните част от Общността на нациите, известна в миналото като Британската общност. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изпитва “огромно уважение“ към кралица Елизабет II и ролята ѝ на обединител на нацията, но отказа да коментира твърденията на Меган и Хари. Неговата колежка от Нова Зеландия Джасинда Ардърн също не коментира интервюто, но след журналистически въпрос потвърди, че кралицата ще запази ролята си на почетен суверен на страната, която е заложена в конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG