Връзки за достъпност

Извънредни новини

След скандала. Ще променят ли Меган и Хари британското кралско семейство


Хари и Меган съобщиха, че второто им дете ще е момиче по време на интервюто с Опра Уинфри.
Хари и Меган съобщиха, че второто им дете ще е момиче по време на интервюто с Опра Уинфри.

Има моменти, в които и най-старите монархии могат да бъдат разтресени из основи. За британското кралско семейство този момент настъпи с едно интервю, дадено за американската журналистка Опра Уинфри от Меган Маркъл и принц Хари.

Не защото разкритията, които двамата направиха, са чак толкова нови. Кралицата и нейното семейство и друг път са преминавали през турбулентни събития, които към съответния момент привидно са заплашвали фундаментите, на които стои монархията в Обединеното кралство. Но досега това винаги е ставало по един и същи начин – с мълчание, граничещо с игнориране на разрастващия се бунт в редиците им. И досега те винаги са излизали непроменени от подобни събития и още по-обичани от хората.

Този път обаче Меган и Хари разбуниха духовете с обвинения в расизъм в сърцето на кралското семейство и това е нещо напълно различно от всичко познато.

Другите истории от интервюто - за липсата на помощ и подкрепа спрямо Меган, когато тя е била на прага на психическо разстройство, за неодобрението към нея, защото е разведена и дори за спирането на всякаква финансова подкрепа към принц Хари и младото му семейство - по скоро има ефекта на дежа вю. Публиката вече е чувала това и ѝ е много трудно да се възмути от нещо, което вече се е случвало.

Обвиненията в расизъм обаче са нещо ново.

Принц Чарлз и принцеса Диана
Принц Чарлз и принцеса Диана

Историята, която отново се повтаря

През 1936 г. коментаторите за първи път през 20-и век задават въпроса дали ще оцелее кралското семейство. До абдикацията на крал Едуърд VIII се стига след несъгласието на двореца да позволи брака му с разведената американка Уолис Симпсън. Вместо да отстъпи, както се очаква от него, кралят решава да се отдаде на простосмъртен живот без никакви привилегии.

Това води до коронясването на брат му Джордж VI и впоследствие до качването на престола на вероятно най-популярния монарх след кралица Виктория - настоящата кралица Елизабет II.

Отново брачни проблеми, този път на нейния първороден син принц Чарлз, водят до следващите две турбуленции в Бъкингамския дворец. Бракът му с принцеса Даяна се разпада, а тя е по-популярна от него сред широката публика. Целият ѝ живот изпраща посланието, че приказката за обикновеното момиче, което става принцеса, е възможна.

Но този щастлив и приказен брак, перфектно лансиран от медийните експерти в кралския двор, се сгромолясва с развода между престолонаследника и любимата принцеса. През 1995 г. Даяна нанася най-сериозния си удар по короната по време на интервюто си с Мартин Башир в ефира на Би Би Си. Тя за първи път разкрива интимни детайли от невъзможния ѝ брак с принц Чарлз, в който "винаги са били трима" – двамата съпрузи и дългогодишната любовница на престолонаследника, за която той се жени впоследствие, Камила Паркър Боулс.

Принцеса Даяна държи принц Хари. Годината е 1988.
Принцеса Даяна държи принц Хари. Годината е 1988.

Институцията, която не се променя

Затова и не е изненадващо, че Хари споменава майка си неколкократно по време на разговора с Опра Уинфри. Паралелите между преживяното от нея зад затворените врати на двореца и отказът за помощ, изпитан от съпругата му Меган, са очевидни. Изолацията води Даяна до булимия. Меган казва, че в продължение на две години е напускала дома си 2 пъти, което е довело до моменти, в които не е искала да бъде сред живите.

И двете са потърсили професионална помощ от "институцията" и "фирмата", както американката нарича работещите в Бъкингамския дворец, чиято роля е да се грижат за всичко, свързано с членовете на кралското семейство и техния имидж. И в двата случая, между които са минали над 30 години, е отказана помощ на младите жени.

Според принц Хари семейството му винаги е предпочитало да не обръща внимание на подобни проблеми. "Всички са минали през това, така че просто се справи сам и продължавай нататък", описва той отношението на роднините му по всякакви въпроси на психичното здраве.

Неведнъж обаче принцът признава, че най-големият му страх за съпругата му Меган е бил "историята да се повтори". Той визира трагичния развой на живота на майка си, принцеса Даяна. Вероятно затова Хари е толкова твърдо решен да не направи същите грешки като другите мъже в семейството му.

За по-големия си брат Уилям и баща си Чарлз Хари казва, че са "в капан", от който не могат да излязат. Но пък той самият е достатъчно далеч от трона и вече финансово независим от него, за да може да си позволи да говори толкова открито.

Принц Хари пристига заедно с брат си принц Уилям за сватбата си за Меган Маркъл през 2018 г.
Принц Хари пристига заедно с брат си принц Уилям за сватбата си за Меган Маркъл през 2018 г.

"Расовият елемент"

Точно в тази нечувана досега откритост от страна на наследник от фамилията Уиндзор се крие и най-голямата атака срещу британската монархия, която интервюто на Хари и Меган нанася.

"Имало е притеснения и разговори относно това, колко ще е тъмна кожата му, когато се роди", разказва Меган за разговор, воден с принца, докато тя е била бременна с първото им дете – Арчи.

Маркъл е от смесена раса. Майка ѝ е афроамериканка и потомка на чернокожи роби в щата Джорджия, а баща ѝ е бял с европейски корени. Самата тя е родена в Лос Анджелис.

Още от обявяването на годежа им расата на Меган беше част от разговора. В началото изборът на съпруга от страна на Хари даже беше видян като знак за позитивна промяна в кралското семейство. С интервюто им обаче те разкриват съвсем различна ситуация, в която расизмът е дълбоко вкоренен в двореца и се превръща във водещата причина те да напуснат семейството и Великобритания.

Меган е била шокирана, когато е научила, че първият правнук от смесена раса на кралица Елизабет II няма да получи титла. Дали според канона на британската монархия всъщност му се отрежда такава, все още е повод за спор на Острова, но за майка му това е отричане на родното му право заради расата на детето. Освен това тя споделя притесненията си, че Арчи няма да има охрана.

Арчи, Меган и Хари
Арчи, Меган и Хари

Може би най-голямата изненада в интервюто е фактът, че самият Хари не отбягва темата за расизма. Британското кралско семейство никога не коментира подобни въпроси, което потвърждава рязкото разграничение, което принцът е избрал да сложи между себе си и тях.

"Няма да споделя този разговор", казва той, като внимателно подбира всяка своя дума. "В онзи момент беше неловко, аз бях малко шокиран". Двамата отказват да разкрият кой член на кралското семейство е повдигнал въпроса за цвета на кожата на бебето, но зад камера са споделили с Уинфри, че не е нито кралицата, нито принц Филип.

Това не е първият път, в който Меган се сблъсква с расистко отношение, откакто се омъжва за Хари. Всяка нейна стъпка, тоалет и жест са обект на огромен интерес от жълтата преса на Острова, а в заглавия и коментари често се прокрадват расистки нотки. Тя дори заведе дело срещу най-популярния вестник в Обединеното кралство "Дейли мейл".

По думите на Меган Хари винаги я е подкрепял в битката с жълтата преса, за която самият той е осъзнал, че е "расистка".

"Не британското общество е дълбоко расистко, а таблоидите", казва той на Опра Уинфри.

Подкрепа от двореца обаче не е имало по думите на принца и точно тук той вижда най-голямото прегрешение на семейството си. Според него "расовият елемент" е това, което различава поведението на жълтата преса спрямо Меган в сравнение с всички подобни ситуации в миналото, включително и при майка му.

"Не ставаше въпрос само за нея, а за всичко, което тя представлява", казва той.

Хари обвинява кралския двор, че не са предприели нищо срещу расистките атаки в таблоидите, на които е била подложена Маркъл.

"Имаше много възможности за моето семейство да окаже обществена подкрепа. […] Мисля, че най-тъжната част беше, когато над 70 депутатки в парламента, и от консерваторите, и от лейбъристите, излязоха с изявление, в което критикуваха колониалните нюанси на статии и заглавия, написани за Меган. И все пак никой от семейството ми никога не каза нищо. Това боли", казва Хари.

И сега какво?

Реакция от Бъкингамския дворец очаквано няма и затова най-интересното в тази история тепърва предстои. Кралица Елизабет e на 94, а съпругът ѝ принц Филип на 99 години. Престолонаследникът принц Чарлз, бащата на Хари, във взаимоотношенията с когото той разкрива, че има сериозни проблеми, е на 72 и неособено популярен в сравнение с майка си или синовете си.

Ще продължат ли те да действат по вече познатия начин? Ще устоят ли така и този път на бурята?

Британското кралско семейство винаги е било изключително популярно в САЩ, а партньорските взаимоотношения между двете държави са от огромно значение особено заради Брекзит, след който Обединеното кралство драматично се отдалечи от Европа.

Реакцията от другата страна на Атлантическия океан към обвиненията в расизъм спрямо американската актриса обаче изобщо не е добронамерена. Осовено заради сегашната епоха, която в САЩ се дефинира чрез противопоставяне на расизма и на идеите за бяло превъзходство.

Дали пък не е дошъл моментът, в който новото поколение в лицето на принц Уилям и Кейт Мидълтън, подтикнати от принц Хари и Меган Маркъл, няма да започнат реформа в най-консервативната кралска фамилия в Европа? Историята сочи, че това никога не се налага, но пък в модерните приказки за крале и кралици накрая винаги идва време за промяна.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG