Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия забави Twitter заради неизпълнено искане за изтриване на съдържание


Руският медиен регулатор Роскомнадзор наложи ограничения на социалната мрежа Twitter, като намали скоростта на достъп до приложението заради "провал" с премахването на забранено съдържание.

Роскомнадзор съобщи в сряда, че мярката има за цел "да защити руските граждани от влиянието на незаконно съдържание". Регулаторът също заплашва изцяло да блокира Twitter, ако платформата не се съобрази с предписанията.

Руският регулатор твърди, че към 10 март в Twitter има 3168 поста със забранено съдържание.

"Сто процента от мобилните устройства и 50 процента от стационарните ще бъдат засегнати от забавянето на услугата. Ако Twitter продължи да игнорира изискванията на закона, принудителните мерки ще продължат [до блокиране изцяло]," пише в съобщението на Роскомнадзор.

Зам.-директорът на регулатора Вадим Суботин потвърди пред агенция Интерфакс, че имат технически капацитет да забавят Twitter на територията на Русия и че вече са започнали да го правят.

Суботин добави, че е възможно подобни мерки да бъдат наложени и на други социални мрежи, като Facebook например, ако в бъдеще и те не спазват руските правила.

Това е пореден опит на Москва да ограничи влиянието на социалните мрежи, на фона на нарастващи антиправителствени настроения, особено сред по-младите руснаци.

На 1 февруари влезе в сила закон, който задължава социалните мрежи сами да откриват и заличават съдържание, което е забранено от Русия. Ако платформата не може сама да прецени кое съдържание е незаконно, тя трябва да го изпрати за оценка в Роскомнадзор, пише още в закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG