Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мерик Гарланд е новият главен прокурор на САЩ


Мерик Гарланд
Мерик Гарланд

Новият главен прокурор на САЩ и министър на правосъдието е Мерик Гарланд, предаде Ройтерс. Изборът му беше потвърден в сряда вечерта от Сената на САЩ със 70 на 30 гласа.

Мерик Гарланд е 68-годишен съдия от федералния апелативен съд, който през 2016 г. беше номиниран от президента Барак Обама за върховен съдия. Тогава Сенатът беше доминиран от републиканци, начело на които беше сенаторът Мич Макконъл. Те отказаха дори да разгледат кандидатурата на Гарланд, с което направиха възможно по-късното запълване на местата във Върховния съд от кандидати на президента Тръмп.

В сряда вечерта 20 от общо 50-те републиканци в Сената подкрепиха кандидатурата на Гарланд за министър на правосъдието. Сред тези, които го подкрепиха, беше и самият Мич Макконъл.

Мерик Гарланд беше номиниран за новия пост по време на разследването на атаката срещу сградата на американския парламент от 6 януари 2021 г. Гарланд определи нападението като отвратително и каза, че това разследване ще бъде сред приоритетите му.

Като една от водещите фигури в екипа на президента Байдън Гарланд наследява институция, преминала през трудни времена по времето на Доналд Тръмп. Предишният американски президент настояваше, че министърът на правосъдието трябва да бъде лоялен на него лично.

Сред незабавните приоритети на Гарланд е и разследването на руската намеса в американските президенски избори. Той ще трябва да реши как да постъпи с него и коя част от разкритията да направи публична.

Очаква се Гарланд да смени акцента в приоритетите на институцията, като даде приоритет и на делата, свързани с човешките права. Сред тях са и разследванията на смъртта на афроамериканци, убити докато се намират в юрисдикцията на правоприлагащите органи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG