Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се е намесила в американските избори през 2016 г., заключи доклад. Тръмп отрече сговор


Въпреки заключенията на доклада Доналд Тръмп отрече да е мал връзка с действията на Русия. По негови думи документът напълно го оневинява
Въпреки заключенията на доклада Доналд Тръмп отрече да е мал връзка с действията на Русия. По негови думи документът напълно го оневинява

Комисията по разузнаване към американския Сенат излезе с финален доклад, свързан с разследването за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. В документа е потвърдено, че Русия агресивно се е намесила в кампанията в полза на Доналд Тръмп, а лица свързани с настоящия президент са имали чести контакти с руското разузнаване.

В доклада се твърди, че хора работещи с Тръмп са били готови да използват помощта от Кремъл. По-конкретно са описани връзките на завеждащия кампанията на Тръмп Пол Манафорт с руският олигарх Олег Дерипаска и подозирания във връзки с руското разузнаване Константин Килимник.

“Не знам нищо по въпроса. Не съм чел. Само знам, че нямам нищо общо с (Русия и Украйна - бел.ред.) и това стана много ясно от доклада.”, каза Тръмп пред репортери в Аризона.

В петата, финална, версия на доклада се твърди, че руският президент Владимир Путин е наредил хакерска атака срещу сървърите на Демократическата партия, след която изтече информация, която нанесе вреди на кампанията на Хилъри Клинтън – противникът на Тръмп на изборите.

Сенатската комисия нарече документът от 1 300 страници “най-мащабното описание до днес на руските дейности и опасността, която те представляват“. Самото разследване, което беше проведено от двете основни партии продължи повече от три години и половина.

“Целта на Москва е била да нанесе удар върху кампанията на Клинтън, да урони престижа на участниците в нейната евентуална администрация, да се помогне на кампанията на Тръмп и да се подкопае демократичният процес в САЩ”, се казва в доклада.

В документа се твърди, че Уикилийкс са изиграли ключова роля в опитите на Русия да повлияе за избирането на Тръмп.

Наред с тези заключения обаче комисията не достига до извод, че са достатъчно доказателствата за координация между действията на Русия и кампанията на Тръмп.

През април 2019 г. разследването на специалния прокурор Робърт Мълър заключи, че Русия се е намесила в изборите, но няма достатъчно доказателства за връзка между Кремъл и кампанията на Тръмп. Няколко месеца по-късно самият Мълър заяви, че разследването не оправдава президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG