Връзки за достъпност

Извънредни новини

Положителните проби за коронавирус са над 19% от направените тестове


Установените нови случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа са 2019, сочат данните от Единния информационен портал. Направените тестове са 10 614 теста. Това означава, че положителните резултати са малко над 19% от всички изследвани.

Преди ден положителните тестове бяха около 18,4% от общия брой. Само за 24 часа заболяемостта се е покачила с близо 1%.

От регистрирането на първия случай у нас, преди малко повече от година, са установени общо 277 878 инфекции. От тях 42 046 са активните случаи в момента.

За изминалите 24 часа са починали 38 души и така броят на жертвите на вируса от началото на епидемията е 11 234.

На болнично лечение са 6 948 души, от които 522 в интензивни отделения. За едно денонощие хоспитализираните пациенти са 130 души. За това време като излекувани, поради изтичането на карантината им се водят 1118 човека.

Ваксинираните за 24-часов период са 1 244, а общо поставените дози от началото на имунизационната кампания са 337 904. Ваксинирани са само хора от приоритетните групи с РНК-препарат, тъй като в момента у нас масовата ваксинация е спряна. Причината е замразяване на имунизациите с AstraZeneca.

Решението беше взето от премиера Бойко Борисов, който нареди прилагането на препарата да бъде спряно, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността му.

Причината за решението е смъртен случай на жена, която по-рано е била ваксинирана с препарата на AstraZeneca. Преди ден здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ако данните от аутопсията излязат до сряда, в четвъртък ваксинацията може да бъде подновена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG