Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия спря временно ваксинирането с AstraZeneca


"Роден да съм свободен", пише на плаката на демонстрант в Хага. В неделя в столицата на Нидерландия имаше протест срещу ограничителните мерки.
"Роден да съм свободен", пише на плаката на демонстрант в Хага. В неделя в столицата на Нидерландия имаше протест срещу ограничителните мерки.

Нидерландия обяви, че спира временно ваксинирането с препарата на AstraZeneca поне до 29 март заради притеснения от сериозни странични ефекти. В това време фармацевтичната компания каза, че няма доказателства ваксината да увеличава риска от кръвни съсиреци. В страната започнаха парламентарни избори, които се провеждат три дни заради ограниченията срещу разпространение на COVID-19.

Правителството на Нидерландия каза, че решението идва след информация от Дания и Новрегия за възможни странични ефекти. В събота властите в Осло съобщиха за трима здравни работници в Норвегия, които наскоро са били ваксинирани, а в момента се лекуват в болница с кървене, съсиреци и намалено количество тромбоцити в кръвта.

В неделя главният медицински директор на Astra Zeneca каза, че са разгледали постъпилите данни и броят на случаите на кръвни съсиреци "е по-нисък от стотиците случаи, които по принцип се наблюдават сред цялото население".

В неделя Ирландия също взе решение да спре временно поставянето на ваксината на AstraZeneca. В северния италиански регион Пиемонт е спряно използването на конкретна партида от препарата, след като учител е починал след поставянето. Все още се очакват резултатите от изследванията, които да проверят дали има връзка между смъртта и ваксинирането.

България първа спря временно употребата на ваксината на AstraZeneca. Това стана в петък, след като в Пловдив е починала жена след имунизация. Няма данни за връзка между двете събития.

Досега подобна мярка е взета в България, Нидерландия, Ирландия, Дания, Исландия и Норвегия.

Тайланд също беше отложил употребата на препарата, но от вторник ваксинирането с AstraZeneca ще започне.

Българският министър на здравеопазването Костадин Ангелов коментира в събота, че до сряда се очакват резултатите от лабораториите на Съдебна медицина - Пловдив. След това в страната може да продължи ваксинирането с AstraZeneca.

България е поръчала най-много ваксини от AstraZeneca. Забавянето на доставките и временното спиране на имунизацията забавиха още повече процеса на ваксиниране.

В петък премиерите на пет страни от Европейския съюз, сред които и България, изпратиха писмо, с което поискаха обсъждане на разликите в доставките на ваксини. Брюксел отговори, че пропорционалното разпределение зависи от самите държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG