Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още няколко големи града в България затягат мерките срещу COVID-19


Нови ограничения са в сила от понеделник в няколко общини заради епидемията от COVID-19.

В Плевен бяха забранени масовите обществени и културни мероприятия. Учениците от 5 до 12 клас преминават изцяло на дистанционно обучение до 26 март. Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус са спрени планови операции и свижданията в цялата област.

“Последните две седмици се наблюдава увеличение на броя на децата с положителен PCR тест”, каза пред БНР Ани Петкова - директор на едно от големите средни училища в Плевен - "Стоян Заимов". След протест на фитнесите и моловете отпадна забраната за работа на местата за спорт. Очаква се нова среща в РЗИ.

В дистанционна форма на обучение преминаха от понеделник до 26 март и учениците от 5-и до 12-и клас в община Перник. Със заповед на директори на РЗИ д-р Александър Златанов се преустановяват плановият прием и плановите операции в лечебните заведения.

От края на миналата седмица е задължително носенето на предпазни маски на открито при струпване на хора. Здравните власти препоръчаха на работодателите, в зависимост от възможностите, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си .

Нови мерки за ограничаване разпореди и РЗИ в Монтана, след като заболеваемостта в областта достигна 326 на 100 000 души. Забраняват се свижданията в болниците. Забрана има и за посещенията в заведения, които предоставят социални услуги за деца и възрастни, както и на хосписи.

Носенето на маски на открито става задължително на местата със струпване на хора - пазари, тържища, централни улици, площади. На всяка община и училище се дава право да решава дали да се преминава на онлайн обучение в зависимост от нивото на заболеваемост, уточняват от здравната инспекция.

Детските градини в Свищов затвориха, съобщи Нова телевизия. Във Варна и областта учениците от 6 до 12 клас преминаха на онлайн обучение. За различни възрастови групи, присъствени часове няма да има в Пазарджик, Свищов, Кюстендил, Добрич и Сливен.

В края на миналата седмица на някои места вече влязоха в сила нови локални противоепидемични мерки. В София и областите Бургас, Силистра и Смолян учениците от 5-и до 12-и клас и студентите преминаха на онлайн обучение. Бяха спрени и занятията в езиковите центрове, както и други извънкласни дейности. Децата могат да посещават молове единствено с пълнолетен придружител.

В столицата заведенията могат да работят при капацитет до 50% и при спазване на дистанция от метър и половина, както и с намалено работно време до 22 ч. В София театрите, кината и други развлекателни дейности се провеждат, но при 30% заетост. Същото важи за семинари и конгреси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG