Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия, Франция, Италия и Испания също спират временно ваксинирането с AstraZeneca


Германия, Франция, Италия и Испания съобщиха в понеделник, че и те спират временно употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Тава са поредните европейски държави, които предприемат подобна стъпка заради притеснения от сериозни странични ефекти. България първа спря временно употребата на ваксината на AstraZeneca. Това стана в петък, след като в Пловдив е починала жена след имунизация. Няма данни за връзка между двете събития.

Досега подобна мярка е взета още в Нидерландия, Ирландия, Дания, Исландия и Норвегия.

Министерството на здравеопазването на Германия информира, че Европейската агенция по лекарствата ще има последната дума дали да бъде одобрена по-нататъшната употреба на ваксината. Миналата седмица Лотар Вилер, шефът на Института "Роберт Кох", каза, че няма данни, че е по-вероятно пациенти, на които е бил инжектиран препаратът, да развият заболявания на кръвта.

По-късно през деня френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция спира ваксинирането с този препарат, докато не стане ясно окончателното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Междувременно от фармацевтичната компания съобщиха, че няма доказателства ваксината да увеличава риска от кръвни съсиреци. Към 8 март в ЕС и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред хора, получили ваксината.

“Това са относително по-малко събития от тези, които биха възникнали с неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу CОVID-19”, се казва в съобщениe на АstraZeneca.

Европейската агенция по лекарствата ще проведе специална среща на 18 март, четвъртък, за да реши какви следващи стъпки да предприеме. В съобщение от понеделник вечер Агенцията казва, че все още ползите от употребата на ваксината са повече от рисковете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG