Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорд при хоспитализираните и втори най-висок брой новозаразени и починали за денонощие


Във вторник беше поставен нов рекорд от началото на пандемията за брой настанени пациенти в отделенията за COVID-19 в страната
Във вторник беше поставен нов рекорд от началото на пандемията за брой настанени пациенти в отделенията за COVID-19 в страната

7269 са настанените с COVID-19 пациенти в болниците, което е рекорд от началото на пандемията. Това показват данните от Единния информационен портал във вторник.

През последното денонощие като новозаразени са регистрирани 4637 души, което е вторият най-висок резултат в България, като повече са били заразените само на 18 ноември – 4828 души. Положителните тестове за последните 24 часа са 23.78%, а подобни резултати бяха регистрирани за последно в края на декември.

Според данните на здравните власти починалите през последното денонощие са 187 души. По-голям брой жертви в рамките на 24 часа от началото на пандемията е регистриран само на 19 декември, когато почиват 191 души, които са били положителни за COVID-19.

Само в рамките на последната седмица ръстът при броя на заразените е 45%, а починалите са се увеличили с 55%. Единствената положителна тенденция е свързана с ръста при излекуваните, които са 73% повече.

През последното денонощие са били поставени 2 828 дози, с което общият брой на поставените у нас достигна 341 707. Две дози от наличните у нас три вида ваксини вече са получили 59 994 души.

Все още не е ясно кога ще бъде подновен и процесът по имунизация с ваксината на AstraZeneca, от която България получи най-големи количества. В момента тя не се използва заради смъртен случай от Пловдив, настъпил след имунизация на пациента. Здравните власти са уверени, че няма връзка между смъртта и поставянето на ваксината, но предпочитат да изчакат резултатите от проучването.

През уикенда здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че ваксинирането може би ще бъде подновено в четвъртък.

Днес премиерът Бойко Борисов ще участва в работна среща заедно с австрийския канцлер Себастиан Курц и колегите си от Чехия - Андрей Бабиш, Латвия - Артурс Кришянис Каринш, Словения - Янез Янша и Хърватия – Андрей Пленкович. По време на събитието лидерите ще обсъдят обща позиция, с която да призоват за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини, както и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

От вторник болниците в София вече работят с повишен капацитет на леглата за болни от COVID-19. Това се случи, след като в края на миналата седмица столичната районна здравна инспекция издаде заповед.

В понеделник в редица области бяха въведени допълнителни мерки заради развитието на пандемията и нарасналия брой на случаите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG