Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов заговори за "подхода на Орбан". Пет държави искат ЕС да разпределя по-добре ваксините


Министър-председателите на Словения Янез Янша, на България Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерът на Чехия Андрей Бабиш по време на срещата им във Виена
Министър-председателите на Словения Янез Янша, на България Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерът на Чехия Андрей Бабиш по време на срещата им във Виена

Европейската комисия и Европейският съвет да помогнат за коригирането на механизма за разпределение на ваксини сред страните членки на ЕС и да го направят по-справедлив. Затова призоваха лидерите на България, Австрия, Чехия, Словения и Хърватия по време на среща, която се проведе във вторник във Виена.

“Тези държави, които имат повече дози, няма да са доволни, но трябва да създадем коригиращ механизъм, така че разпределението на ваксините да е справедливо. Никой от ръководителите в ЕС няма интерес от неравенство по отношение на разпределението на ваксините”, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц. По неговите думи най-добрият вариант е всяка страна да получи количества, пропорционални на нейното население.

В събота пет от страните членки, сред които беше и България, обявиха, че са изпратили писмо до Брюксел с настояване лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу COVID-19 в блока.

Ден по-рано Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

В неделя от ЕК отговориха, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави и като се взимат предвид епидемичните данни. От там подчертаха, че връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки.

ЕК напомни още, че държавите от ЕС имат право да се откажат от полагащите им се ваксини или да се договорят помежду си да ги преразпределят.

“Има два подхода към ситуацията. Единият е този на Виктор Орбан, а именно да се купят руски и китайски ваксини. И вторият – да се намери справедливо решение”, каза по време на срещата във вторник българският премиер Бойко Борисов. Той подчерта, че България се е съобразила с предложенията на ЕС и е закупила от всички одобрени за използване на територията на блока ваксини, но никоя от фирмите не е спазила задълженията си и не е доставила договорените количества.

Преди месеци ЕК беше натоварена с договарянето на цени и сключи договори за поръчки на ваксини за целия ЕС с шест производителя - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, CureVac и Sanofi - за общо близо 2,3 милиарда дози.

Според договорените правила на всяка държава се полага квота от общите поръчки в съответствие с населението ѝ. Пред Свободна Европа Министерството на здравеопазването посочи, че квотата за България е 1,55%. В съответствие с нея на България са се полагали над 35 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте фирми.

България обаче е договори три пъти по-малко и ще получи около 12 милиона дози ваксини от пет фирми производители (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson и CureVac), сочат данните, предоставени от здравното министерство. Така за страната останаха три пъти по-малко от полагащите и се дози.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG