Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия извика посланика си в САЩ за консултации


Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов
Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов

Русия извика посланика си в САЩ на консултации за бъдещето на отношенията между двете държави. Това се случи след интервю на американския президент Джо Байдън, в което той каза, че руският му колега Владимир Путин ще „си плати“ за руската намеса в изборите в САЩ, и допълни, че го смята за убиец.

Байдън направи коментара си след като американското разузнаване огласи доклад, според който Путин е упълномощил операции по дезинформация по време на президентската надпревара между Байдън и предшественика му Доналд Тръмп.

Американското разузнаване твърди, че целта на тези операции е била „да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, подкрепяйки бившия президент Тръмп“. Друга цел е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес и изостряйки социално-политическото разделение в Съединените щати.

Русия отрече твърденията на доклада на американското разузнаване и ги нарече „абсолютно неоснователни“.

„Русия не се е намесвала в изборите и не е участвала в кампании срещу който и да е от кандидатите“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда.

По-късно Москва съобщи, че е извикала руския посланик във Вашингтон за консултации. В изявление на руското външно министерство се казва, че посланик Анатолий Антонов е извикан в Москва, за да обсъди бъдещето на отношенията на Русия със САЩ. Този ход е предназначен да гарантира, че двустранните връзки няма да се влошат непоправимо, се казва в изявлението.

„Основното за нас е да определим начините, по които трудните руско-американски отношения, които Вашингтон доведе до задънена улица през последните години, могат да бъдат коригирани“, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „Ние имаме интерес да предотвратим необратимото влошаване на отношенията, ако американците осъзнават рисковете, които това носи.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG