Връзки за достъпност

Извънредни новини

Циханоуска призова САЩ да санкционират "портфейлите" на Лукашенко


Святлана Циханоуска пред комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес
Святлана Циханоуска пред комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска призова САЩ да увеличат натиска върху Александър Лукашенко като разширят санкциите срещу авторитарния режим в Минск. Според нея ограничителните мерки трябва да бъдат насочени към олигарси, държавни компании, както и съдии, служители на силите за сигурност и други държавни служители.

„Трябва да наложите санкции върху тези „портфейли“ на Лукашенко, които подкрепят режима“, каза Циханоуска по време на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес. Тя призова Конгреса да „удари най-големите благодетели на режима и основните източници на неговата устойчивост“.

Александър Лукашенко е на власт в Беларус от 1994 г. След последните президентски избори през август 2020 г., които според опозицията и Запада са били фалшифицирани, в Беларус започнаха масови протести. Беларуският лидер отговори на демонстрациите срещу него с репресии и арести на хиляди протестиращи. САЩ и Европейския съюз наложиха санкции срещу представители на режима в Минск.

Святлана Циханоуска участва в президентските избори, след като съпругът ѝ беше вкаран в затвора, докато планираше да издигне собствената си кандидатура. След вота Циханоуска обяви, че го е спечелила и отхвърли победата на Лукашенко.

Пред американския Конгрес Циханоуска каза, че протестите срещу режима не са били достатъчни за свалянето на Лукашенко.

„Той все още има ресурси да задържи властта“, каза опозиционната лидерка. „САЩ трябва да настояват насилието да спре, политическите затворници да бъдат освободени, върховенството на закона да бъде възстановено и да бъде зададен диалог между легитимните представители на беларуския народ и режима.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG