Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли жалбите на българи от САЩ срещу ограничения брой секции


Bulgarians abroad voting campaign
Bulgarians abroad voting campaign

Върховният административен съд не намери нарушения от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с определянето на изборните секции в САЩ.

Българи от Съединените щати бяха изпратили общо шест жалби заради отказа на ЦИК да открие избирателни секции в шест американски града. Става дума за Нортфийлд, Норуолк, Нейпълс, Сан Антонио, Портланд и Индианаполис. Българите на тези места са подали по над 60 заявления с искане за отваряне на секция, колкото изисква Изборният кодекс.

Общо от Съединените щати постъпиха достатъчно заявления за гласуване в 41 населени места. ЦИК реши да има избирателни секции само в 35 от тях заради законовия лимит. Изборният кодекс казва, че в страните извън Европейския съюз не може да има по повече от 35 секции. Така българите в Нортфийлд, Норуолк, Нейпълс, Сан Антонио, Потрланд и Индианаполис останаха без секции.

И по шестте дела върховните магистрати приемат, че не е налице нарушение на Изборния кодекс, предава БТА. Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК е възприела мотивираното предложение, постъпило от дипломатическото представителство на България в САЩ.

Преди седмица ЦИК публикува списък с адресите на всички 465 секции в чужбина.

Българи по света и коалицията "Демократична България" поискаха Народното събрание да се събере извънредно и да отмени ограничението в Изборния кодекс. Управляващата партия ГЕРБ обаче отхвърли предложението.

Ограничението засяга основно българските граждани в САЩ, Великобритания и Турция. В Съединените щати бяха подадени 5030 заявления, във Великобритания - 16 159, а в Турция - 20 854.

В Германия са подадени по-малко заявления от Великобритания или Турция, но ще има 69 избирателни секции, защото страната е в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG