Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туитър открива представителство в Турция, за да се съобрази със спорен закон


Туитър обяви, че ще открие представителство в Турция, за да продължи работа в страната, предаде ДПА. Така компанията се съобразява с приетия миналата година спорен закон за социалните медии.

Законът изисква чуждестранните платформи, които се използват от над 1 милион потребители дневно в Турция, да определят законен представител, базиран в страната. В противен случай са заплашени от значителни глоби.

Според критиците на закона той ще увеличи цензурата и ще заглуши критичните мнения - нещо, за което Турция многократно е критикувана. Социалните медии трябва да съхраняват данните за потребителите си в Турция, което ще направи по-лесен достъпа на властите до тях.

В изявление в петък от Туитър съобщиха, че се е съгласили с новите условия в закона, но обещаха да продължат да защитават отворен публичен диалог и да гарантират, че услугите им са достъпни за всички, където и да се намират. В съобщението си Туитър повтаря, че остава ангажиран със защитата на гласа и на данните на потребителите си.

Досега Турция е наложила глоби на Фейсбук, Инстаграм, Туитър, Перископ, Ютюб и ТикТок за нарушаване на закона през последните месеци. Фейсбук, Ютюб и Инстаграм вече заявиха, че също ще определят представители в Турция.

На 10 януари, когато се отбелязва Денят на работещия журналист, турският президент Реджеп Тайп Ердоган каза, че Турция няма да се откаже да защитава свободата на словото. На този фон в свой доклад Комитетът за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists - CPJ) съобщи наскоро, че рекорден брой журналисти са били арестувани през 2020 г. Най-малко 247 представители на медиите са били в затвора към 1 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG