Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган уволни шефа на централната банка и турската лира рязко поевтиня


Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турската лира поевтиня със 17 на сто след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка.

Рано сутринта в понеделник един долар струваше 8,36 лири, а в края на миналата седмица курсът беше 7,21 лири за долар. Това означава, че вече с един български лев ще се купуват близо 5 лири.

Местни медии съобщават, че някои банки вече са спрели да обменят чуждестранна валута и да продават злато.

Ердоган уволни управителя на централната банка Наджи Агбал в петък и постави на поста му бившия финансов министър и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието Шахап Кавджъоглу. Това предизвика притеснение сред инвеститорите за политическа намеса в монетарната политика.

Не бяха съобщени мотиви за смяната, която дойде ден след като централната банка рязко повиши основния лихвен процент за трети път в последните пет месеца, от 17 на 19 на сто. Действието на банката беше опит за овладяване на двуцифрената инфлация в страната.

Пазарите приветстваха повишаването на лихвата. Действието на Наджи Агбал обаче противоречи на нестандартното виждане на Ердоган, че високите лихви причиняват инфлацията.

"Всичко това означава, че правителството отново ще опита да стимулира икономиката с ниски лихви. Това обаче има голяма вероятност да предизвика изключителен натиск върху лирата и да свие още повече икономиката", коментира пред Ройтерс Селва Демирлап, директор на икономическия изследователски център в Университета Коч в Истанбул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG