Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова стъпка назад". Турция търпи критики заради оттеглянето си от Истанбулската конвенция


Франция и Германия осъдиха решението на Турция да напусне Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие, предаде Ройтерс.

Решението за оттеглянето на Анкара беше публикувано в официалния държавен вестник, въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие.

Според френското външно министерство решението на Турция е нова стъпка назад по отношение на зачитането на човешките права. "Това решение ще засегне предимно турските жени. Франция изразява своята солидарност", се казва в изявлението.

По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в Турция са обект на насилие от партньора си.

Германското външно министерство посочи, че напускането на ключовия договор изпраща погрешен сигнал до Европа и до турските жени.

"Нито културни, нито религиозни или други национални традиции могат да служат за извинение за пренебрегване на насилието срещу жени", каза говорител на ведомството.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени. Турция не е първата държава, която се отказва от документа. Шест държави членки на ЕС също не са го ратифицирали, включително Унгария, Словакия, Полша, и България.

София се отказа да ратифицира документа, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Тезите не бяха оспорени от ГЕРБ. Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG