Връзки за достъпност

Извънредни новини

21% от изследваните проби са положителни. Влизат в сила новите ограничения


Жена пазарува в мол в последния ден преди да влязат в сила новите ограничения, сред които е и забрана за работа на големите търговски центрове.
Жена пазарува в мол в последния ден преди да влязат в сила новите ограничения, сред които е и забрана за работа на големите търговски центрове.

Новите случаи на коронавирус в България са 943 при направени 4410 теста според данните на Единния информационен портал. В неделя по принцип се правят по-малко тестове, защото част от лабораториите не работят, но процентът на положителните проби остава висок - 21,4% от изследваните.

Продължава покачването на броя на пациентите с COVID-19 настанени в болница. В понеделник те са 8660, от които 690 са в интензивни отделения. През последното денонощие са починали 53 души, с което общият им брой достигна 12 019.

По думи на шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев още в събота заетостта на болниците в София е била над 80%.

"Болниците са пълни, никъде няма вече свободни легла и не могат да приемат”, каза Пенчев пред БНТ. Той предупреди, че ако натискът върху болниците в София продължи, те “ще се изчерпят”.

Заради нарастващия брой заразени и високата смъртност от понеделник в страната се въвеждат по-строги ограничителни мерки. Моловете, заведенията, детските градини и яслите се затварят в цялата страна.

Първоначално обявеният срок, в който ще действат мерките, е 10 дни. В неделя главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че може да бъде удължен, ако ефектът от затварянето не е достатъчен.

В страната продължава кампанията по имунизация, а ваксината на AstraZeneca от петък отново се прилага. Тогава Европейската агенция по лекарствата съобщи, че не е открила доказателства, че ваксинацията с този препарат води до повишен риск от тромбоемболии и България възобнови имунизацията.

Ваксинираните през последното денонощие са 2 358, а общо поставените дози са 368 905. България все още е на дъното на класацията по темп на ваксинацията. В неделя Кунчев каза още, че се очакват над 580 хиляди дози ваксини през април и още повече през май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG