Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът оправда шефката на фармацевтичния съюз Асена Сербезова за всяване на паника


Проф. Асена Сербезова
Проф. Асена Сербезова

Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова беше оправдана в понеделник от Софийския районен съд (СРС) по обвинението ѝ за всяване на паника. Решението обаче не е окончателно и може да бъде атакувано от прокуратурата на втора инстанция.

Съдия Христина Николова разгледа казуса по съкратената процедура и призна подсъдимата за невинна в това, че е всяла паника с две свои интервюта пред БНР и БНТ на 7 април 2020 г. В тях тя изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Въпреки че председателката на фармацевтичния съюз неколкократно обясни, че тези нейни изявления се базират на становища на международни организации като Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата, прокуратурата твърдеше, че тя е предала „заблуждаващи знаци за тревога“.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който също беше оправдан на първа инстанция.

„Правилно отбелязахте – има логистични проблеми. Дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по 2-3 дни, докато в нормални условия отнемат около 24 часа“, казва Стоименова пред БНР.

В същото интервю тя казва още, че се очаква „недостиг на някои лекарства“ заради невъзможността на производителите да купуват основни съставки от Китай и Индия. Няколко часа по-късно същия ден тя гостува в предаването „Още от деня“ на БНТ. В края на интервюто водещата пита Стоименова каква е ситуацията със снабдяването на аптеките.

„Имаше временен недостиг на някои лекарствени продукти, очаква се обаче недостиг на други, тъй като част от активните субстанции, които се влагат в производството на много масови лекарства, се закупуват от Китай и Индия, което към настоящия момент е невъзможно“, отговаря председателката на фармацевтичния съюз.

Още на следващия ден, 8 април 2020 г., Сербезова получава обаждане от служителка на столичната полиция, която я уведомява, че предстои да ѝ бъде повдигнато обвинение за всяване на паника. Постановлението ѝ за привличане към наказателна отговорност беше издадено ден по-късно, 9 април. Разпоредбата на член 326, алинея 1 от НК предвижда до две години затвор за фармацевтката, ако бъде призната за виновна от съда.

„Те ме обвиняват за това, че аз съм създала паника с нещо, което вече е известно. Това е все едно да създадеш паника като кажеш, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад“, коментира през миналото лято пред Свободна Европа проф. Асена Сербезова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG