Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд спря проверките на МВР за неплатени глоби по границата


Практиката на МВР временно да отнема шофьорски книжки и да спира автомобили от движение заради неплатени глоби на притежателите им е противоконституционна. Това става ясно от единодушно решение на Конституционния съд (КС), цитирано във вторник от сайта „Лекс“.

Конституционалистите бяха сезирани по казуса от националния омбудсман Диана Ковачева, която атакува две разпоредби от Закона за движение по пътищата. Именно те бяха използвани от МВР, за да започне миналото лято масови проверки за неплатени глоби на превозните средства, преминаващи през контролните пунктове на българо-гръцката граница – „Кулата“ и „Илинден“.

Решението на КС обезсмисля тези действия на пътните полицаи, тъй като напълно ги лишава от законово основание. Конституционалистите все още не са публикували мотивите си.

В рамките на това конституционно дело и Върховният касационен съд (ВКС), и Върховният административен съд (ВАС), изпратиха критични становища срещу въпросната практика на МВР. Върховните съдии определиха като недопустим този начин за принудително събиране на вземания от страна на вътрешното министерство, защото нарушава правата на гражданите.

ВАС дори определи проверките за неплатени глоби на границата като „произвол“, тъй като нарушава правото на свободно придвижване и на собственост. Подобни бяха мотивите на съда, с които през ноември миналата година той нареди на МВР „безусловно“ да прекрати тези проверки на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“.

Тогава вътрешният министър Христо Терзийски обаче намекна, че това решение на ВАС засяга само тези два пункта, но не и останалите. Освен това заяви, че то дава „много добри насоки“ как министерството да редактира нормативната си база, за да спази закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG