Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО препотвърди своето единство пред "агресивна" Русия


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Брюксел, 23 март 2021 г.

Външните министри на страните от НАТО обявиха, че страните им ще продължат да се адаптират заради "нарастващите заплахи и системна конкуренция". Те подчертаха, че "агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност".

Министрите започнаха първото си присъствено заседание от 2019 г. насам в Брюксел, което се провежда във вторник и сряда.

"Настойчивите и авторитарни сили, както и недържавни играчи, оспорват основания на правила международен ред, включително чрез хибридни и кибер заплахи, зловредно използване на новите технологии, както и други асиметрични заплахи", се казва в позицията на НАТО.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който също участва в срещата, каза, че военният възход на Китай и опитите на Русия да дестабилизира Запада са заплахи, които изискват от НАТО общ отговор.

Външните министри препотвърдиха "трайната трансатлантическа връзка между Европа и Северна Америка, сърцевината на която е НАТО".

В последните 4 години отношенията между Европа и САЩ не бяха толкова гладки, защото администрацията на бившия президент Доналд Тръмп често критикуваше някои съюзници, че не плащат своя дял от разходите за отбрана.

Външните министри също се ангажираха с Член 5 от договора за НАТО, който предвижда, че всяко нападение срещу един от съюзниците ще се приеме като нападение срещу всички.

В сряда Антъни Блинкен има срещи в Брюксел с висши представители на Европейския съюз.

"Съединените щати искат да изградят отново нашето партньорство, преди всичко с нашите съюзници от НАТО, искаме да съживим алианса", каза Блинкен пред репортери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG