Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само ако не ощетява ЕС. Еврокомисията въвежда нови ограничения за износа на ваксини


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия въвежда нови по-строги изисквания за износ на ваксини срещу COVID-19, произведени на територията на Европейския съюз (ЕС). Тези правила са допълнение към вече съществуващия механизъм за контрол на износа на ваксини и предвиждат държавите да преценяват във всеки отделен случай дали износът представлява заплаха доставките на ваксини в самия ЕС.

Новите правила са временни и предвиждат при даване на разрешение да се взимат предвид допълнителни условия.

Ще се взима предвид дали държавата, към която отиват ваксините, е наложила ограничения за износ на такива препарати или съставките за тях. Освен това ще се гледа дали процентът на имунизирани в държавата, към която се изнасят ваксините, надвишава този в ЕС, и дали там епидемичната ситуация е по-добра или по-лоша отколкото в блока.

Европейската комисия нарича тези две правила принцип на реципрочността и принцип на пропорционалността.

Ройтерс посочва, че тези изисквания ще позволят по-лесното блокиране на износа на ваксини към Великобритания например, където ваксинирането върви по-бързо, отколкото в ЕС.

„Докато нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител в рамките на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни“, е цитирана да казва председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в прессъобщение. „Но отворените пътища трябва да вървят и в двете посоки.“

Преди два месеца Европейският съюз наложи механизъм за контрол на износа на ваксини, който предвижда производителите да уведомяват властите за всяка пратка произведени в ЕС ваксини, която искат да изнесат в държава извън ЕС. Италия първа блокира такава доставка на ваксини на AstraZeneca, предназначени за Австралия.

Причина за въвеждането на такъв механизъм бяха съмненията, че фармацевтичната компания AstraZeneca е изнесла произведени в европейски заводи ваксини и ги е продала на Великобритания, което фирмата отрече. Тези въпроси се появиха на фона на първите съобщения, че компанията ще достави по-малко от половината обещани дози от ваксината си в ЕС през първата половина на 2021 г.

Новите правила се отнасят и за 17-те държави извън ЕС, за които досега се правеше изключение. Сред тях са страните от Западните Балкани, Исландия, Норвегия, Швейцария, Азербайджан, Армения, Грузия, Беларус и Израел.

Държавите членки и Европейската комисия ще преценяват във всеки случай дали заявеният износ не представлява заплаха за доставките на ваксини и техните компоненти в ЕС.

Европейската комисия съобщи, че от началото на действието на механизма са одобрени 380 заявки за износ на ваксина до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози. Основните дестинации за износ включват Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG