Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия блокира пратка с ваксини на AstraZeneca за Австралия


Италианското правителство блокира изнасянето на пратка с 250 000 дози от оксфордската ваксина AstraZeneca, предназначенa за Австралия. Това е първият случай на прилагане на новите европейски регулации, които позволяват да бъде спрян износът на някоя компания, ако тя не е спазила задълженията си към Европейския съюз.

Австралийското правителство изрази разочарование от решението на Италия, но каза, че забавянето на една доставка няма да има ефект върху имунизационния процес в страната. Все пак Канбера настоя ЕС да преразгледа подкрепата си за решението на правителството в Рим.

Още от началото на годината AstraZeneca има проблеми в изпълнението на обещаните доставки в Европа. Към момента компанията успява да достави само 40% от броя, за който се е ангажирала в договора си с Европейската комисия. Официално посочената причина за забавянете на доставките беше производствен проблем в един завод.

В изслушване пред Европейския парламент на 25 февруари изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио каза, че затрудненията с доставките на ваксината са свързани с по-бавното усвояване на технологията на производство в някои заводи.

Появиха се съмнения, че фирмата е изнесла част от ваксините си, произведени в Нидерландия и Белгия, в Обединеното кралство и това е причина за недостига за ЕС. Затова Комисията въведе нови правила, които предвиждат производителите да искат разрешение всеки път, когато смятат да изнасят ваксини от територията на блока.

България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина и разчита на нея за масовата ваксинация. Здравните власти са заявили над 4,5 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. От другите досега одобрени ваксини – на Pfizer/BioNTech и на Moderna – са поръчани съответно 3,9 милиона и 960 хиляди дози.

Как планът за ваксините стигна до "зелените коридори"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG